Velünk könnyebb, oldjuk meg együtt! • Magyar Adósságrendező Zrt. • www.mazrt.hu

Megegyezés a bankokkal?

2016. december 25. - Magyar Adósságrendező Zrt.

Javában zajlik a trendforduló. A régi megoldások már nem működnek igazán. Önön múlik, hogy megtalálja-e az új és működő megoldási lehetőséget vagy szomorú szívvel- és lélekkel nézi végig, ahogy egy élet munkáját viszi el a jelzálogkölcsönt nyújtó bank vagy annak egy faktorcége.

Lehetőségek, melyek már nem működnek igazán: Jogi úton, bírósági pereken keresztül egyre reménytelenebb sikeres egyezséget elérni a jelzálogkölcsönökbe végképp kimerült adósoknak. Ezt a számok is visszaigazolják. Amíg pár évvel ezelőtt rendszeresen tapasztaltuk a Kúria pozitív döntéseit az abszurd összegeket öltő jelzálogkölcsönökbe fulladó felperesek javára, mára már alig találunk ilyet.

Lehet magyarázni politikai-, pénzügyi-, jogi- vagy etikai oldalról és még összeesküvés elméletekkel is a történéseket és lehet sajnálni a nyomor széle felé süllyedő CHF alapon jelzálogkölcsönt felvevő adósok nagy részét. Ettől ez még nem megoldás keresés.

A bankok, behajtó cégek, bíróságok sziklaszilárd alappal kikényszerítik döntéseiket, amikkel szemben nem sok esélye van egy magányos, ámde jóindulattal teli adósnak. Éppúgy, mint egy felhergelt dühös és már a tárgyilagosságot szem elől tévesztő adósnak sincs.

Nagyon vékony az a mezsgye, ahol a bankok még hajlandóak egyezkedni. A meggyőzés logikája sem egyértelmű, mert minden bank más-más hozzáállással viseltetik, amikor egy bedőlő félben lévő kölcsönszerződéssel kapcsolatban keresi fel az adós. Már a végrehajtás is megindult az ügyleten? Ilyen esetekben az adós egyedül szinte biztosan vesztésre van ítélve, de legalább is inkább rosszabbul jön ki a bankkal való egyezkedésből, mint előnyösebben. Az ügyvédekkel felvértezett ügyfél pedig az eljárás alatt sokkal több járulékos költséget fizet, és sokkal tovább elhúzódik az ügy lezárása, mint az kívánatos lenne. Itt már csak az a kérdés, hogy megnyugtató-e végső döntés.

Mi a megoldásra ott találtunk rá, ahol minden résztvevő félnek a még elfogadható és még vállalható legelőnyösebb pozíciója marad meg. Ez a megoldás egy sokoldalú és sikeresen kipróbált folyamat-mátrix.

A tevékenységünk célja a bankkal történő megállapodásra és nem annak hátráltatására koncentrál, de nem is vagyunk hajlandóak eladni magunkat a bankoknak. Az út, ami által ezt elérjük egy szakmailag akkurátusan felépített, tapasztalati és kapcsolati téren folytatott speciális tárgyalás sorozat, amit mi egyszerűsítve mediálásnak nevezünk. Az eszköz a kezünkben a közös sikerhez vezető úton a jelzálogkölcsön tanácsadói-, szakreferensi-, kilépett banki felsővezetői-, külső finanszírozói-, faktorcégi-, ügyvédi zárt csoportosulás. Azaz egy rendkívül tapasztalt és céltudatosan az ügyfeleink problémáját megoldó professzionális csapat.

Nem akarja elveszteni az ingatlanát? A szakértő csapatunk segítsége célravezető lehet, de tudnia kell, hogy nem csodatevők vagyunk, hanem problémamegoldók. Ezért a siker alapja nem kizárólag rajtunk múlik, hanem az ügyfeleink pénzügyi tudatosságán és határozott részvállalásán is. Amennyiben eddig ez hiányzott, akkor ezt megtanítjuk, de helyettesíteni nem tudjuk és nem is feladatunk. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy talpra tudjanak állni a ügyfeleink és családjuk, új életet tudjanak kezdeni megszabadulva olyan terhektől, amik életük vagy örököseik életének végéig tartanának. Abban viszont semmi esetre sem vagyunk kompetensek, hogy fél megoldások miatt az egyik kilátástalan helyzetből egy másik kilátástalan helyzetbe kerüljenek ügyfeleink és családjuk.

Soha nem lakoltattak ki annyi családot, mint idén

Példátlan ütemben nőtt a kilakoltatások száma

Az elmúlt évekhez képest példátlan ütemben nőtt a kilakoltatások száma 2016-ban – írja a Magyar Nemzet.

A negatív csúcs vélhetően annak a következménye, hogy az elmúlt években még moratóriumok óvták a devizahiteleseket az utcára kerüléstől, idén márciusban viszont megszűnt a törvényi védelem.

Bár a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar még nem összesítette a decemberi adatokat, becsléseik szerint az ingatlan-birtokbaadások száma március és december között meghaladta a 3100-at.

A legtöbb adóst, több mint 1400-at bírósági határozat alapján lakoltattak ki. Több mint 1450 adósnak azután kellett távoznia lakásából, hogy a tartozása ügyében eljáró önálló bírósági végrehajtó elárverezte az ingatlanát.

A lap információi szerint jövőre még nagyobb kilakoltatási hullám várható. A köztestület honlapja szerint az árverezésre váró ingatlanok száma meghaladja a 10 000-et.

Forrás: propeller.hu

Egyezkedés várható banki oldalról

Az MNB felszólított, a bankok kezdeményeznek

Tájékoztatjuk, hogy az MNB iránymutatásában felszólította a bankokat arra, hogy kezdeményezzenek egyezkedést a nem teljesítő adósaikkal a tartozásuk rendezése érdekében. Természetesen a pénzintézeteknek eleget kell tenniük ennek az előírásnak, ezért "jobbnál jobb" ajánlatokkal célozzák ügyfeleiket.

Sajnos ezek az ajánlatok azonban nem nyújtanak tényleges, megnyugtató, vagy teljesíthető megoldást az adósok számára. Legtöbbször a megfogalmazás is nehezen értelmezhető, vagy félreérthető a hozzá nem értők számára.

Nagyon ritkán foglal magában bármilyen tartozás elengedést, és az egyik legfontosabb feladata, hogy a sietve reagáló, vagy válaszoló adósoktól lehetőség szerint minél több információt szerezzenek meg.

Senki ne feledje el, hogy a bank nem non-profit, vagy jótékonysági intézmény, sőt a pénzügyi piac egyik legprofitorientáltabb szereplőiről beszélünk. A bank célja leginkább az elérhető legmagasabb összeg beszedése, megtudni, mi a legtöbb, amit az ügyfélből kihozhat.

A jól képzett banki követeléskezelő szakemberekkel szemben a hozzá nem értő adósok jelentős hátrányba kerülnek az egyeztetések során. Sajnos a pénzintézetek üzletpolitikai érdeke egyértelműen az, hogy minél nagyobb mértékben hajthassák be az adóson a követelést, akkor is, ha az irreálisan magas.

Javasoljuk, hogy bármennyire is „kényszert“ éreznek arra, hogy reagáljanak a levélben írt felvetésekre, ezt kizárólag akkor tegyék meg, ha a bank által felajánlott lehetőségekkel teljes mértékben elégedettek, és azok közül a kiválasztott megoldást maradéktalanul teljesíteni képesek.